Betalen voor vitaliteit – Anders bewegen in de Zorg

Ziektezorg of zorg voor gezond-zijn?
Machteld Huber is grondlegger en ontwikkelaar van de beweging Positieve Gezondheid.
Uit jarenlang onderzoek blijkt dat zinvol leven (vol van zin), een leven waarin je naar je eigen waarden betekenis toevoegt, een centrale aanjager is in het komen tot het gevoel van gezond- en welzijn. Dit zou daarom een grotere rol en meer aandacht mogen krijgen in de huidige gezondheids-zorg.

Wat is er zo ‘anders’ aan Positieve gezondheid?
Het huidige model van ziektezorg richt zich voor het grootste deel op het analyseren en uitdiepen van gezondheidsproblemen. In het model van Positieve Gezondheid is de aandacht vooral gericht op de factoren die voor iemand herstelondersteunend zijn en die het vermogen tot adaptatie aanspreken. Gezondheidsbevorderend dus. Zonder daarbij de ziekte uit het oog te verliezen.

Hoe werkt het?
Het gespreksinstrument Positieve Gezondheid werkt bewustzijnsversterkend. Vanuit bewust-zijn heeft men (weer) zicht op welke factoren van invloed zijn op het gevoel van energiek zijn en vitaliteit. Het spreekt aan op de wils-kracht in mensen en stelt de vraag: is er iets in de huidige situatie dat je zou willen veranderen?

Afbeeldingsresultaat voor positieve gezondheid model

Er ontstaat een ander gesprek tussen hulpvrager en hulpverlener, waarin beide een belangrijke eigen rol hebben die de ander niet kan overnemen: De hulpvrager brengt zijn of haar hele verhaal in, de hulpverlener brengt de voor deze persoon relevante kennis in en klinische ervaring.

Vanuit deze werkwijze creëer je met elkaar een situatie die voor die persoon op dat moment zijn oppervlak van gezond zijn vergroot.

Paradigma-shift: betalen voor vitaliteit?
De huidige bekostiging van zorg is voor het grootste gedeelte gericht op het in- of uitsluiten en behandelen van alleen ziekte. Is er geen ziekte (meer), dan wordt zorg niet vergoed. De ziekte staat daarmee centraal.

Ik dagdroom even: Wat zou er gebeuren wanneer we het omdraaien en zouden gaan betalen voor vitaliteit? We zouden in een dergelijk model niet alleen betalen voor gezonde ‘’burgers’’ (we all are..), maar ook voor vitale leraren, vitale dokters, vitale ambtenaren, vitale ouders……

Dat lijkt mij nou echt een win-win-win-win-win-win-win… En nog kostenbesparend ook…

Andersom kijken
In dit filmpje wordt het model van Positieve Gezondheid toegelicht. Het is niet een nieuwe maar wel zeker een andersom beweging in kijken naar gezond-zijn, waarbij niet de ziekte of de afwezigheid daarvan het middelpunt is maar de persoon met zijn of haar situatie op een bepaald moment in de tijd.

De cameraploeg van Positieve Gezondheid kwam naar de Beweegruimte! In minuut 5:50 ben ik zelf ook nog even aan het woord.

 

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

We spammen niet maar sturen je af en toe interessante informatie. En je kunt je op elk moment weer afmelden.

Nog meer inspiratie

Manuele therapie gevaarlijk? Nee (met nuance)

Manuele therapie als interventie wordt nogal eens geassocieerd met risico’s en gevaren op schade van bloedvaten als gevolg van manipulaties, in het bijzonder van de nek- en halswervelkolom. Dit betreft

Daarom. De paradox van gezondheid en ziekte  

 ‘Vrij bewegen met plezier’ – dat is de bedoeling en de missie in de Beweegruimte. Vanuit verbinding met jezelf en van daaruit verbonden met anderen om je heen. Een mens kan