De kaak is stuurman in hoe we ons bewegen

Samen met de ogen, het evenwichtsorgaan (in je oor) en de diepe hoge nekspiertjes stuurt de kaak informatieboodschappen naar ons brein over hoe het gesteld is met de positie van ons lijf in de ruimte tijdens al onze bewegingen en activiteiten.

Kantel je bijvoorbeeld je hoofd naar rechts opzij dan blijven de ogen toch de horizon vasthouden en maken een tegengestelde beweging. Wanneer je misselijk of duizelig wordt tijdens een boottocht of een autorit, dan komt dit omdat het brein de binnengekomen boodschappen uit deze verschillende systemen niet goed afgestemd krijgt en een ‘’ander’’ antwoord geeft dan je zou willen.

Om dit allemaal nauwkeurig te kunnen meten hebben de kauw- en hoge nekspieren enorme hoeveelheden spierspoeltjes op een klein oppervlak. In de hoge nek zitten er wel 1098 van die metertjes per gram! Om je een idee te geven: in je hand, ook een belangrijke informant van het brein, zijn dat er 13,5 per gram en in de lage rug 8 per gram.

Je kunt je dan misschien nu wel voorstellen dat wanneer er een bron van pijn of beknelling uit bijvoorbeeld de kaak of de hoge nek komt, het lastiger is voor onze hersens om de samenkomende boodschappen ‘recht te breien’ en dat het letterlijk meer energie kost om jou ‘overeind te houden’.

Via mobilisaties van de kaak, de nek en soms ook van de andere systemen kan de manueeltherapeut ‘’geruststellende’’ boodschappen en informatie het centraal zenuwstelsel in sturen, met als doel een afgestemd en energiezuinig beweegantwoord. Zodat de benodigde vrije beweegruimte van het hoofd, de nek en de kaak in nauwe afstemming met de rest van ons lijf optimaal wordt ondersteund.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

We spammen niet maar sturen je af en toe interessante informatie. En je kunt je op elk moment weer afmelden.

Nog meer inspiratie

Manuele therapie gevaarlijk? Nee (met nuance)

Manuele therapie als interventie wordt nogal eens geassocieerd met risico’s en gevaren op schade van bloedvaten als gevolg van manipulaties, in het bijzonder van de nek- en halswervelkolom. Dit betreft

Daarom. De paradox van gezondheid en ziekte  

 ‘Vrij bewegen met plezier’ – dat is de bedoeling en de missie in de Beweegruimte. Vanuit verbinding met jezelf en van daaruit verbonden met anderen om je heen. Een mens kan