Waar ga jij op letten bij de keuze van jouw zorgverzekeraar voor 2018?

Geef goede zorg de ruimte en Kies bewust voor de zorgpolis die bij jou past. Na het lezen van dit bericht ben je snel een kenner en heb je (weer) keuze.

Weten hoe het zit brengt je verder

Wanneer je fysio-manuele therapie nodig hebt is het prettig dat dit wordt vergoed wanneer je je ervoor hebt verzekerd. Het is vaak niet eenvoudig om te doorzien welke polis past bij jouw specifieke situatie. Met deze folder beoog ik je meer inzicht te geven zodat je weet hoe het zit en jij je keuze meer bewust kunt maken. Je weet zo vooraf precies waar je aan toe bent.
Als manueeltherapeut ben ik bewust een niet-gecontracteerde zorgverlener: Ik wil ruimte geven aan goede zorg van inhoudelijke hoogstaande kwaliteit en ik vind dat zorgverzekeraars op dit moment te sturend zijn en de zorg onder te grote administratieve regeldruk zetten. Steeds meer fysiotherapeuten tekenen ook geen contract meer met zorgverzekeraars om deze reden.

Bevoegdheid en vakbekwaamheid zijn wettelijk verplicht. Ik sta vanzelfsprekend in de vakregisters fysiotherapie, manuele therapie en de extended-scope fysiotherapeut en voldoe aan alle kwaliteitseisen.

Hoe weet ik wat bij mij past?

Dat is nog niet zo eenvoudig. Het vraagt om enig leeswerk om de polis te vinden die voor jou (en je gezin) passend is. Dit is hoe het werkt. De basisverzekering is verplicht en kent drie typen polissen: budgetpolis, in-natura polis en de restitutiepolis. De laatste, de restitutiepolis, bied je in principe* de vrijheid om de zorgverlener naar jouw keuze te consulteren, gecontracteerd of contractvrij en vergoed 100% indien marktconforme (lees: redelijke) tarieven worden gehanteerd.

Een aanvullende verzekering is niet verplicht en is naar keuze af te sluiten. Deze pakketten zijn per zorgverzekeraar zeer uiteenlopend en variëren elk jaar. Het beste is om elk jaar weer tijdig te vergelijken welke polis het beste past bij jouw situatie van dat moment.

*In principe: sommige zorgverzekeraars hanteren restitutie alleen voor de basisverzekering. Zorg uit de aanvullende verzekering wordt dan toch nog volgens het in-natura principe uitbetaald. Dit is ondoorzichtig bij het afsluiten van de polis en het bedrag dat vergoed wordt ligt vaak aanzienlijk lager. Het is voor de vergoeding van een behandeling bij een zorgprofessional van jouw keuze dus van belang dat restitutie geldt voor zowel de basis- als voor de aanvullende verzekering. Je kunt dit altijd navragen op het moment dat je de polis afsluit.

Vanuit inzicht ligt de keuze bij jou

Een restitutiepolis is wat minder voordelig dan een in-natura polis maar geeft je daarentegen de vrijheid om elke (geregistreerde) fysio- manueeltherapeut van jouw keuze te consulteren, met of zonder contract met de zorgverzekeraar.

Omdat zorgverzekeraars graag vooraf begroten ontmoedigen zij hun klanten om niet- gecontracteerde zorgverleners te consulteren. Ze streven naar zo veel mogelijk controle en beheersing over hun kosten (en winst). Ik heb ervaren dat informatieverstrekking aan klanten geregeld onvolledig en niet transparant is (en te ingewikkeld om zelf uit te zoeken) waardoor ondanks navraag vooraf aan de behandeling er achteraf minder wordt vergoed dan eerder vermeld.

Goed bezig!

Ik heb daarom in kaart gebracht welke zorgverzekeraars wel de ruimte geven aan goede zorg. Dit zijn de zogenaamde ‘’restitutie-zorgverzekeraars’’: Zij zijn transparant over het vergoedingspercentage, voor zowel basis- als aanvullende zorg. Hiermee geven ze vertrouwen aan jou als zorggebruiker en aan mij als zorgverlener: Jij kunt de zorgverlener kiezen die bij jou past en ik als zorgverlener behoud ruimte voor jouw hele verhaal, mijn expertise en voor de vakinhoudelijke kwaliteit van zorg.

Deze restitutie-zorgverzekeraars bieden transparantie en staan voor het goede in de zorg:
DSW
ONVZ
Ditzo
Amersfoortse
OHRA
PNO
VVAA
Stad Holland
Zorgverzekering UMC

Vertrouw op jezelf en kies voor kwaliteit van jouw zorg !

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

We spammen niet maar sturen je af en toe interessante informatie. En je kunt je op elk moment weer afmelden.

Nog meer inspiratie

Manuele therapie gevaarlijk? Nee (met nuance)

Manuele therapie als interventie wordt nogal eens geassocieerd met risico’s en gevaren op schade van bloedvaten als gevolg van manipulaties, in het bijzonder van de nek- en halswervelkolom. Dit betreft

Daarom. De paradox van gezondheid en ziekte  

 ‘Vrij bewegen met plezier’ – dat is de bedoeling en de missie in de Beweegruimte. Vanuit verbinding met jezelf en van daaruit verbonden met anderen om je heen. Een mens kan