Lage rugpijn – een goede hersteller!

Ieder van ons maakt in zijn of haar leven wel een keer een periode van lage rugpijn door. Net als een griep of verkoudheid. De kans dat die rugpijn voor altijd blijft is te vergelijken met een griep die nooit meer overgaat. Die kans is dus laag.

Er is goed nieuws: lage rugpijn is een erg goede hersteller: 80-90% herstelt ervan binnen de 6 tot 8 weken, vaak zelfs vanzelf!

Er zijn wel gevallen van lage rugpijn die ernstiger zijn. Dit is een kleine groep (5-10%). De meest ernstige vorm hiervan is dat er een ziekte of een aandoening aan de rugpijn ten grondslag ligt. Bijvoorbeeld een proces dat ruimte inneemt in het kanaal waarin het ruggenmerg loopt. Een minder ernstige oorzaak van rugpijn is een hernia. Dit gaat vaak gepaard met beenpijn. Ook hiervan kan je goed herstellen.

In de meeste gevallen van lage rugpijn (>80%) wordt er geen gevaarlijke lichamelijke reden gevonden als oorzaak voor de rugpijn en is ons lijf prima in staat om zelf weer een evenwicht te vinden. Natuurlijk is, om geen vertraging op te lopen in dit proces, alle hulp in de vorm van (functioneel) bewegen van harte welkom!

De juiste kennis over pijn als beschermingssignaal, lichaamsbesef en goed luisteren naar je lijf zijn vaardigheden en voorwaarden voor optimaal en duurzaam herstel waar een goede beweegtherapeut je zeker bij kan helpen. Het zijn de voorwaarden overigens voor alle herstelprocessen in je lijf, ook weer voor die griep ;-).

3 comments

  • Ik ben op een dinsdag met spit bij Judith terecht gekomen. Na twee consults / behandelingen kon ik een week later de alternatieve elfstedentocht in Oostenrijk geschaatst. 200km. Dat had ik de dinsdag dat ik bij Judith binnen kwam niet durven dromen.
    Echt top! Judith bedankt.

  • Je hebt het hoofd ‘koel’ gehouden Ronald, dankzij jouw ontspanning en toepassen van de adviezen is het je gelukt. Top prestatie, gaaf dat ik eraan mee kon werken!

  • Wanneer je lage rugpijn goed behandelt, kom je inderdaad vaak van de klachten af. In beweging blijven is natuurlijk belangrijk. Daarnaast kan een fysiotherapeut je goed helpen bij het herstel en het geven van oefeningen en tips op soepel te blijven.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

top
X