Lage rugpijn – een goede hersteller!

Ieder van ons maakt in zijn of haar leven wel een keer een periode van lage rugpijn door. Net als een griep of verkoudheid. De kans dat die rugpijn voor altijd blijft is te vergelijken met een griep die nooit meer overgaat. Die kans is dus laag.

Er is goed nieuws: lage rugpijn is een erg goede hersteller: 80-90% herstelt ervan binnen de 6 tot 8 weken, vaak zelfs vanzelf!

Er zijn wel gevallen van lage rugpijn die ernstiger zijn. Dit is een kleine groep (5-10%). De meest ernstige vorm hiervan is dat er een ziekte of een aandoening aan de rugpijn ten grondslag ligt. Bijvoorbeeld een proces dat ruimte inneemt in het kanaal waarin het ruggenmerg loopt. Een minder ernstige oorzaak van rugpijn is een hernia. Dit gaat vaak gepaard met beenpijn. Ook hiervan kan je goed herstellen.

In de meeste gevallen van lage rugpijn (>80%) wordt er geen gevaarlijke lichamelijke reden gevonden als oorzaak voor de rugpijn en is ons lijf prima in staat om zelf weer een evenwicht te vinden. Natuurlijk is, om geen vertraging op te lopen in dit proces, alle hulp in de vorm van (functioneel) bewegen van harte welkom!

De juiste kennis over pijn als beschermingssignaal, lichaamsbesef en goed luisteren naar je lijf zijn vaardigheden en voorwaarden voor optimaal en duurzaam herstel waar een goede beweegtherapeut je zeker bij kan helpen. Het zijn de voorwaarden overigens voor alle herstelprocessen in je lijf, ook weer voor die griep ;-).

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

We spammen niet maar sturen je af en toe interessante informatie. En je kunt je op elk moment weer afmelden.

Nog meer inspiratie

Manuele therapie gevaarlijk? Nee (met nuance)

Manuele therapie als interventie wordt nogal eens geassocieerd met risico’s en gevaren op schade van bloedvaten als gevolg van manipulaties, in het bijzonder van de nek- en halswervelkolom. Dit betreft

Daarom. De paradox van gezondheid en ziekte  

 ‘Vrij bewegen met plezier’ – dat is de bedoeling en de missie in de Beweegruimte. Vanuit verbinding met jezelf en van daaruit verbonden met anderen om je heen. Een mens kan