Lichaamsgerichte Coaching – Jouw lijf als Spiegel

Hoi, mijn naam is Marit Schepers, sinds een paar maanden heb ik mijn praktijk Lichaamsgericht Coachen gevestigd in de Beweegruimte. Met deze blog geef ik je graag een korte doorkijk naar mijn werkveld met daarin een aantal kernelementen van mijn expertise als Lichaamsgerichte Coach.

In een paar zinnen uitleggen wat Lichaamsgerichte Coaching inhoudt is best een uitdaging. Dat komt omdat het vormen van woorden en zinnen meer past bij de kracht van het denken van ons brein, het lichaam nodigt ons juist uit om te voelen. Je ervaart andersom ook dat hoe meer je voelt, hoe minder je de neiging hebt om woorden en zinnen te maken. Het lichaam is de verteller als het ware: Je leert opnieuw luisteren naar de wijsheid van je lichaam, je wordt je bewust van vastzittende emoties; je ont-dekt waar je precies mee zit én hoe je je beter kunt gaan voelen.

Je lijf als instrument
Je lichaam is als het ware een spiegel van hoe het werkelijk met je gaat. Het is een wonderlijk, ingenieus voertuig en instrument wat aandacht en zorg vraagt. Het is zo ingenieus dat het alles wat jij hebt meegemaakt nog ‘weet’. Zo ook de keren dat er iets gebeurde wat jou eigenlijk te snel ging, te groot of te overweldigend was voor jouw zenuwstelsel om te verwerken. En geloof mij, er is niemand die hieraan ontkomen is… Dit soort situaties slaan zich op in het lichaam als blokkade wanneer er niet voldoende ontlading heeft kunnen plaatsvinden. Het zal zich re-activeren bij iedere nieuwe situatie die lijkt op de oorspronkelijke. Zo ontstaat een overlevingspatroon. Je vecht-, vlucht- of bevries modus gaat aan (of een combinatie hiervan) en spieren spannen zich aan.

Je kunt je voorstellen dat het vele malen of langdurige aanspannen van deze spieren, zeker in combinatie met de aanwezige lichamelijke blokkades, voor spanningen en lichamelijke klachten kunnen zorgen. Door dit soort klachten ervaren we het lichaam vaak als een last, omdat het niet functioneert zoals wij wensen. Hierdoor bewegen we vaak juist wég van het lichaam, terwijl klachten juist een uitnodiging zijn om onszelf te ontwikkelen, te transformeren. Het is een teken dat je klaar bent om iets los te laten, om ruimte te maken voor nieuwe energie. De mate van contact met je lichaam speelt dan ook een wezenlijke rol bij preventie, herstel van emotionele en fysieke klachten en je gevoel van welbevinden.

Helen van lichamelijke klachten
Ik hoor je al denken; ”mijn lichamelijke klacht kan dus iets van vroeger zijn wat klaar is om losgelaten te worden?” Waarschijnlijk wil je dat maar al te graag, loslaten! Maar hoe dan? Het zinnetje ‘laat het los’ ken je vast, ik hoor het regelmatig om mij heen. Het werkt wellicht tijdelijk om je gedachten opzij te zetten, maar je lichaam zal niet zo maar iets loslaten op deze manier. Werkelijk loslaten kent namelijk vier fasen:

1. Herkennen
2. Erkennen
3. Accepteren
4. Loslaten

Vaak bewegen we ons van fase 1 naar 4 en weer terug. We herkennen een lichamelijke klacht/een gevoel/ een emotie en willen dit graag loslaten zodat het weg is. De essentie van loslaten zit echter in het doorlopen van álle stappen. Lukt het je om het gevoelde ook werkelijk te erkennen en accepteren? Dat wil zeggen dat je het de aandacht geeft die het vraagt, met mildheid, aandacht en vertrouwen naar jezelf. Het vraagt dat je letterlijk even stil staat en gaat zitten (of liggen) en het gevoel wat zich aandient de kans geeft om gevoeld te worden. Je zult zien dat wanneer je de stappen zoals hierboven doorloopt, waarbij je jezelf de juiste vragen stelt, het gevoel werkelijk loskomt en er nieuwe energie vrijkomt. Dit kan spannend zijn, zeker wanneer het een oude pijn van vroeger betreft. Wat je er voor terug krijgt is het echter meer dan waard.

Pijn die je durft te doorvoelen, blijkt vaak helemaal geen bodemloze put te zijn waarin je dacht te zullen vallen. Pijn die je durft te voelen, transformeert namelijk. Dat is het geheim van pijn en van klachten/emoties; wanneer je hem daadwerkelijk toelaat, verandert hij: Bedroefdheid wordt zachtheid, boosheid wordt kracht, angst wordt gevoeligheid en verdriet wordt zorgzaamheid. Op deze manier werk je aan duurzaam herstel en kom je steeds dichter bij je ware zelf. Voor degene die het nog niet was opgevallen; zie je welk woord de eerste letters van de vier stappen van loslaten samen vormen?

In verbinding met jezelf
Ervaar jij op dit moment een lichamelijke klacht waarvoor je de oorzaak niet direct kunt aanwijzen? Stel jezelf eens voor dat je lichaam op deze plek slimmer is dan je hoofd. Dat waar je hoofd geen ‘nee’ meer kan zeggen, je lichaam het hier voor jou doet. Wat zou jouw lichaam je hier dan willen vertellen?

Vind je het nog lastig om antwoord te geven op deze vraag maar is je nieuwsgierigheid wel gewekt? Je bent van harte welkom in mijn praktijk! Door met Lichaamsgerichte Coaching aan de slag te gaan, werk je niet alleen aan je lichamelijke klachten, je werkt ook aan het vergroten van je bewustzijn. Je vindt de weg terug naar jezelf; een staat waarin je je vrij, energiek en gelukkig voelt. Neem gerust een kijkje op mijn website of neem contact met me op voor een gratis intakegesprek. Leuk om je te ontmoeten!

info@maritschepers.nl
www.maritschepers.nl

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

We spammen niet maar sturen je af en toe interessante informatie. En je kunt je op elk moment weer afmelden.

Nog meer inspiratie

Manuele therapie gevaarlijk? Nee (met nuance)

Manuele therapie als interventie wordt nogal eens geassocieerd met risico’s en gevaren op schade van bloedvaten als gevolg van manipulaties, in het bijzonder van de nek- en halswervelkolom. Dit betreft

Daarom. De paradox van gezondheid en ziekte  

 ‘Vrij bewegen met plezier’ – dat is de bedoeling en de missie in de Beweegruimte. Vanuit verbinding met jezelf en van daaruit verbonden met anderen om je heen. Een mens kan