Manuele therapie gevaarlijk? NEE!

Manuele therapie als interventie wordt nogal eens geassocieerd met risico’s en gevaren op schade van bloedvaten als gevolg van manipulaties, in het bijzonder van de nek- en halswervelkolom.

De realiteit is dat de negatieve bijwerkingen door manuele therapie zeer laag en epidemiologisch zelfs verwaarloosbaar klein zijn: 0,005%! Dat is als zoeken naar de bekende speld in de hooiberg…

De risico’s die er zijn liggen niet zo zeer in de keuze van interventie maar veel meer op het gebied van aanleg en kwaliteit van de bloedvatbinnenwanden en zijn dus persoonsafhankelijk. Luisteren en kijken naar degene die voor je zit is dus van essentieel en vitaal belang!

Roger Kerry is professor aan de Universiteit van Nottingham UK en wereldwijd een alom bekend en gerenommeerd onderzoeker en docent speciaal op dit gebied. In dit interview vertelt hij hoe het echt zit en wat je als professional met een zorgvuldige anamnese concreet aan risicoschatting en preventie kunt doen. Zodat manipuleren veilig, verantwoord en effectief is.

Klik op het plaatje en krijg toegang tot het artikel.

Stop freaking out about CAD?

 

4 comments

  • Wauw, dat de gevaren van manuele therapie laag waren wist ik, maar zo laag als 0.005{4c9df196576c0bcc720ba68d5d2179faed71006b097d7d299ec20a25a0fd8886} had ik dus echt niet verwacht. Dit komt uiteraard door de zorgvuldigheid en kennis van een therapeut. Mensen in mijn omgeving die nog altijd sceptisch zijn, laat ik dit bericht lezen. Niemand hoeft zich dus zorgen te maken.

    • Hoi Vince, bedankt voor jouw reactie! Het is van belang dat men een therapeut met goede skills kiest. Het blijft goed om kritisch te zijn en te weten welke opleiding je therapeut deed en welke up dates. Zelf vind ik het ook fijn als mensen me hier naar vragen! Groet, Judith

  • Heb zelf ook manuele therapie gehad en het heeft me goed geholpen bij het verhelpen van klachten in mijn onderrug en heupen. Wanneer je naar een goede specialist gaat, nadat je research gedaan hebt, kan er echt weinig fout gaan denk ik. Velen hebben er baat bij!

    • Inderdaad Marie, bedankt voor jouw reactie! En wat fijn dat je goede ervaringen hebt met Manuele Therapie! Groet, Judith

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

top
X