Pijn en gezondheid zijn ‘emergent’ – why things hurt?

Emergent betekent: ‘vanuit zichzelf, spontaan opkomend, rijzende’.
Net als sommige files op de snelweg en het ontstaan van een cake in de oven nadat je verschillende ingredienten bij elkaar hebt gegooid, kan je het fenomeen in zijn geheel niet ontrafelen door alleen te kijken naar de delen. Files ontstaan soms en lossen ook weer vanzelf op zonder dat je erachter komt wie of wat de veroorzaker is (irritant he ?????). En door te blijven kijken naar een ei of suiker snap je niet hoe het kan dat er een heerlijk ruikende cake uit je oven tevoorschijn komt.

Bij pijn en ook bij het hebben van het gevoel gezond zijn werkt het soortgelijk. Emergente fenomenen herken je aan hun non-liniair zijn. En dat is precies het complexe eraan. Want als je zou weten hoe de file ontstaan was zou je door het tegenovergestelde te doen die file kunnen oplossen, toch? Dan zou je als je weet wat maakt dat je pijn hebt precies die factor kunnen omdraaien om geen pijn meer te hebben. Simpel..

Zo werkt het dus helaas niet.. Waarom doet iets pijn??
Ons brein houdt zich verantwoordelijk voor het feit dat jij in je omgeving het overleeft. En deze taak neemt hij zeer serieus op: Hij scant voortdurend (zonder dat je je daarvan bewust bent) jouw interne- en ook je externe omgeving om te wegen of er geen zaken zijn die jouw overleving in gevaar brengen. Is er gevaar dan kan een brein sturend optreden met pijn, maar ook met moeheid, lage energie, duizeligheid, depressie, of angst.

Pijn is een krachtig protectie-, een beschermingsmechanisme van ons brein en dat is maar goed ook. Wanneer je je vinger in een brandende kaars houdt en je voelt er niks van kan het mogelijk zijn dat je er pas achter komt als je vinger al helemaal is verbrand.

Veel mensen denken ten onjuiste dat pijn een liniair fenomeen is. Dat pijn begint in een spier of een gewricht na een ongeval of verrekking en dat een pijnsignaal naar een pijncentrum in het brein wordt gestuurd. We weten nu dat pijn veelomvattender is en een opkomend verschijnsel is dat je niet altijd kunt begrijpen door naar de delen te kijken. Er bestaat geen pijncentrum in het brein. Het brein gebruikt namelijk zijn hele bibliotheek aan informatie om te komen tot een besluit of iets gevaarlijk is voor jou of niet. En wanneer onder de streep de conclusie ‘gevaar’ staat, is pijn een van de middelen van het brein om jou te sturen en verschijnt het dus.

Pijn komt voort uit een ongerust brein zou je kunnen zeggen. Wanneer het teken ‘veilig’ door het brein wordt afgegeven, het brein er gerust op is zogezegd, dan ervaar je geen pijn.

Het afwegen van en het komen tot de conclusie ‘gevaar’ of ‘veilig’ speelt zich helaas buiten ons en onze wil om. We hebben er geen directe invloed op, er is geen liniare relatie of verband. Indirect kunnen we er wel aan bijdragen dat ons brein het niet nodig vindt om de beschermstand aan te zetten. Een paar voorbeelden van brein geruststellers zijn voldoende en gevarieerd bewegen, het verwerken van trauma, eten wat bij je past en wat niet zorgt voor laaggradige ontstekingen, zo min mogelijk zitten, leider zijn in je eigen leven, balans vinden tussen het afwisselend van in- en ontspanning, emoties en gedachten toelaten die ondersteunend zijn en gezondheidspositief.

Professor en wetenschapper Lorimer Mosely vertelt op humoristische wijze hoe pijn echt werkt. Een must-see voor iedereen die wel eens pijn heeft of ooit heeft gehad.

 

 

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

We spammen niet maar sturen je af en toe interessante informatie. En je kunt je op elk moment weer afmelden.

Nog meer inspiratie

Manuele therapie gevaarlijk? Nee (met nuance)

Manuele therapie als interventie wordt nogal eens geassocieerd met risico’s en gevaren op schade van bloedvaten als gevolg van manipulaties, in het bijzonder van de nek- en halswervelkolom. Dit betreft

Daarom. De paradox van gezondheid en ziekte  

 ‘Vrij bewegen met plezier’ – dat is de bedoeling en de missie in de Beweegruimte. Vanuit verbinding met jezelf en van daaruit verbonden met anderen om je heen. Een mens kan