Positieve gezondheid

Veel mensen vinden dat ze gezond zijn wanneer ze geen lichamelijke klachten hebben of niet ziek zijn. Toch kunnen ook mensen met een (chronische) ziekte zich gezond voelen. Zij kunnen zich aanpassen aan de veranderingen in hun leven. Dit vermogen heet veerkracht of adaptatievermogen.

Het gespreksinstrument ‘Positieve Gezondheid’ versterkt het bewustzijn. Door middel van 42 vragen brengen we in beeld hoe jij op dit moment ruimte geeft aan de verschillende aspecten die in verhouding tot elkaar direct jouw gevoel van vitaal- en welzijn beïnvloeden.

Grip op lekker in je vel zitten

alt

Pijlers

Vanuit dit ‘’heldere’’ zicht kan je vervolgens zelf bepalen wat je wensen zijn voor dit moment. Misschien scoor je hoger dan verwacht en ben je nog meer tevreden met waar je nu staat.
Of wellicht is er een nieuwe behoefte ontstaan en vind je het leuk om hier een keer over te sparren in een Vitaal-Coachgesprek. Het belangrijkste is: jij bepaalt wat jij wilt en wat het beste bij jou past. Zodat jij je zo gezond mogelijk voelt.

Wat zet jou in gang? In welke beweging voel jij je vrij?
Grote kans dat dat de beweging is waarin jouw wilskracht ligt!

En bewegen vanuit vrije wilskracht geeft het gevoel dat het als vanzelf gaat: brein, hart en lijf werken dan samen. Je voegt het jouwe toe en ziet dat jouw omgeving hier blij van wordt.

Betekenis- en zinvol leven is de grootste gezondmaker gebleken die er is!

En toch lijken we soms geen toegang toe te hebben. Alsof we ervoor in slaap gevallen zijn. De externe norm leidt af.

Er is een verhaal over hoe ze olifanten temmen. Ze nemen een baby-olifant en binden hem met een dik touw of een ketting aan een boom. Het dier wil natuurlijk weg en rukt en trekt, maar het kan niet wegkomen. Na lange tijd verzet, leert de olifant accepteren dat het niet mogelijk is om weg te komen. Hij probeert het niet eens meer.

Als de olifant groot is zou hij makkelijk het touw kunnen stuk trekken of de boom ontwortelen. Maar de volwassen olifant  ‘weet’ dat proberen te ontsnappen geen zin heeft. Dus kan men hem met een dun touw aan een klein paaltje vastmaken en hij blijft staan. Het is zijn eigen geloof en niet de feitelijke omstandigheden die hem tegenhouden.

Ga na bij jezelf: Ben jij die vrije beweging of heb je je neergelegd bij dat jij je moet aanpassen aan de knellende omstandigheden? En belangrijker: welke WIL je zijn?

Het antwoord brengt je bij jouw vitale gevoel en de ervaring van gezondheid!

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

top
X