Van welke zorg verzeker ik mij?

De bedoeling van zorg verzekeren is het afdekken van kosten die vooraf niet te overzien of eenvoudigweg te hoog zijn. Een ziekenhuisopname, een operatie of het gebruik van bepaalde medicatie zijn voorbeelden hiervan. Dit wordt in Nederland gedekt middels de (verplichte) Basisverzekering. Je hebt hierin de keuze voor een budget-, een in-natura- of een restitutiepolis. Waarbij laatst genoemde de meeste ruimte geeft aan vrije keuze.

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om je aanvullend te verzekeren voor zorg. Denk aan kosten voor fysiotherapie, tandartskosten, orthodontie, brilvergoeding en alternatieve geneeswijzen. Deze verzekering MAG je dus inkopen maar het hoeft niet.

Feit is dat er veel wordt over-verzekerd en dat de bedoeling ervan niet altijd meer gediend wordt. Het mooie principe van samen een draagvlak met elkaar creëren lijkt in de toepassing van de aanvullende verzekering onvoldoende tot zijn recht te komen de laatste jaren. De prikkel is eerder dat je recht hebt op hetgeen waarvoor je je hebt verzekerd, je hebt het immers zelf ingekocht. Heel begrijpelijk. Verzekeraars verkopen bovendien aan de voorkant een pakket aan de klant (bv 27x fysiotherapie) en beperken aan de achterkant de behandelaar met een zgn. behandelindex (BI) waarbij het ontvangen tarief voor de gecontracteerde zorgverlener bij overschrijding van een opgelegd gemiddelde omlaag gaat en bij herhaling van de ‘overschrijding’ zelfs een contractbreuk tussen praktijk en zorgverzekeraar tot de mogelijkheden behoort.

Al met al een niet gemakkelijk speelveld voor zorgverleners, vaak kleine zelfstandigen, die hard werken in de zorg en het herstel van hun klanten hoog in het vaandel hebben staan.

Het verzekeren van zorg blijft een keuze die iedereen voor zichzelf moet maken. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie is het belangrijk om te kiezen voor wat bij jou past. Bekijk daarom goed naar hoe de situatie er voor jou (en je gezin) uitziet en voorkom dat je overmatig verzekerd bent. Zo wegen de kosten voor bijvoorbeeld 5 zittingen manuele therapie niet op tegen de poliskosten van een jaar aanvullende verzekering waarbij bovendien de eigen keuze ten aanzien van zorgverlener of ziekenhuis behoorlijk wordt beperkt.

In de folder hieronder staan in overzicht de zorgverzekeraars en de polissen die ruimte geven aan vrije- en goede zorg:
https://assets.zn.nl/p/32768/folder-kngf-najaarscampagne_fin%20(002).pdf

En in overzicht de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg voor 2018:
https://weblog.independer.nl/zorgverzekeringen/vergoeding-niet-gecontracteerde-fysiotherapie-2018/

Succes met de (vrije) keuze!

 

 

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

We spammen niet maar sturen je af en toe interessante informatie. En je kunt je op elk moment weer afmelden.

Nog meer inspiratie

Manuele therapie gevaarlijk? Nee (met nuance)

Manuele therapie als interventie wordt nogal eens geassocieerd met risico’s en gevaren op schade van bloedvaten als gevolg van manipulaties, in het bijzonder van de nek- en halswervelkolom. Dit betreft

Daarom. De paradox van gezondheid en ziekte  

 ‘Vrij bewegen met plezier’ – dat is de bedoeling en de missie in de Beweegruimte. Vanuit verbinding met jezelf en van daaruit verbonden met anderen om je heen. Een mens kan