Weet (jij) wat SOLK is!?

Afgelopen week was ik in Twente voor een lezing van Revalidatiearts Fons van Dijk, over SOLK, aan huisartsen. Ongeveer 60% van de mensen die de huisarts consulteren krijgen de diagnose SOLK. Een serieuze zaak dus. Mooi om te zien hoe we allemaal vanuit ons eigen vakdomein en hart voor de Zorg kijken naar deze klachten en zoekend zijn naar een oplossing ervoor.
SOLK staat voor Somatisch Onverklaarde Lichamelijke Klachten. Aanverwante syndromen zijn laat-whiplash syndroom, chronische vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie. In de anatomie, de hardware zogezegd, wordt vaak geen afwijking gevonden. De klachten van de patient blijven vanuit dat oogpunt ‘onverklaard’. Niet begrepen dus…

Ik heb veel patientverhalen mogen beluisteren en ervaring opgedaan doordat ik ruim een jaar consulten met Dr Fons van Dijk deed bij Lijf & Visie in Soest. Ik weet nu wat het mechanisme achter deze syndromen is. En ik wil dat zo veel mogelijk mensen dit ook weten zodat we samen kunnen werken aan het gericht en effectief omkeren van deze klachten. Want ze zijn omkeerbaar, dat heb ik gezien.

Bij syndromen onder de noemer SOLK is sprake van een aansturingsprobleem. Een softwareaandoening zogezegd. Het brein als programmabeheerder functioneert niet meer goed als gevolg van overmatig belast te zijn (geweest). Van het brein weten we steeds meer de laatste tien jaar. De ‘geest’ ligt ook in het brein. Dit omvat emoties, opvattingen en gedrag wat daaruit voortkomt. Dit bedoel ik niet met aansturing. Aansturing zijn alle programma’s die het brein heeft gemaakt en nog steeds maakt en waarmee het ons als ingewikkeld en uniek organisme bestuurt. Natuurlijk heeft de geest hier wel haar invloed op, net zoals het fysieke lichaam dat heeft met haar afferente informatieboodschappen.

SOLK is dus eigenlijk: een Software Ontregeling waardoor Lichamelijke Klachten. Het brein brengt informatie samen en weegt vervolgens af of dat goed of gevaarlijk is voor deze persoon. Als grenzen steeds worden of werden overschreden en er wordt op de bijsturing vanuit het brein onvoldoende gereageerd dan schaalt het brein op. Want uiteindelijk is het brein de baas en bepaalt.
Het antwoord van een niet meer goed functionerend (lees: overbelast op bijsturing) brein, het ‘ongeruste brein’, is terug te horen in de verhalen die patienten vertellen over hun concrete klachten en beperkingen.

De belangrijkste en vaak niet direct zichtbare beperking is de zgn inspanningsintolerantie omdat deze het meest bepaalt hoe de weg naar het herstel verloopt. Het mechanisme achter SOLK is een aanhoudende ook wel verlengde sickness response en/of centrale sensitisatie. Het goede nieuws: het is omkeerbaar! Het vraagt om puzzelen en analyseren. Met de centrale vraag: Wat maakt dat het brein van deze persoon ongerust is? Dat proces vraagt om tijd, tempovertraging, geduld, en nieuwsgierigheid. Van zowel patient als therapeut. En dat loont!

Namelijk: Therapie gericht op het geruststellen van het brein roept de sicknessrespons een halt toe en daarmee herstelt de energiebalans. Vanaf dat punt kunnen geleidelijk aan grenzen worden verlegd en beperkingen worden teruggedrongen.

Bronnen: Experienced based, Judith Verbeek
Inspiratie: Fons van Dijk, Boudewijn van Houdenhove, David Butler, Lorimer Moseley, Todd Hargrove, Paul van Wilgen, Jo Nijs

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

We spammen niet maar sturen je af en toe interessante informatie. En je kunt je op elk moment weer afmelden.

Nog meer inspiratie

Manuele therapie gevaarlijk? Nee (met nuance)

Manuele therapie als interventie wordt nogal eens geassocieerd met risico’s en gevaren op schade van bloedvaten als gevolg van manipulaties, in het bijzonder van de nek- en halswervelkolom. Dit betreft

Daarom. De paradox van gezondheid en ziekte  

 ‘Vrij bewegen met plezier’ – dat is de bedoeling en de missie in de Beweegruimte. Vanuit verbinding met jezelf en van daaruit verbonden met anderen om je heen. Een mens kan