Welke zorgverzekeraar kies jij voor 2019?

In de paar dagen die nog over zijn (t/m 31 december) om van zorgverzekeraar te wisselen is het natuurlijk onmogelijk om een uitgebreid onderzoek van alle polissen te doen. Als je dat al zou willen..

Regelmatig krijg ik vragen over de meest verstandige keuze hierin. Dat is niet gemakkelijk gezien het groot aantal polissen in omloop in Nederland (zo’n 60.000) en de uiteenlopende situaties van personen en gezinnen. Toch kan ik er wel iets van zeggen. Op twee zaken kan je letten: Heb je vrije keuze bij jouw zorgverzekeraar? En is een aanvullende verzekering nog wel voordelig voor jouw/jullie situatie? Ik licht dit kort toe.

Een ‘vrije keuze zorgverzekeraar’ houdt meer rekening met het proces van samenwerken tussen hulpvrager en zorgverlener en laat zien vertrouwen te hebben in het juiste in de zorg. Dit betekent bijvoorbeeld dat er minder verplichtingen zijn ten aanzien van administratieve lasten en dat je keuze hebt naar welke fysiotherapeut je gaat. Ook als deze geen contract heeft met de zorgverzekeraar. Bekijk hiervoor de restitutiepolissen.

Het verstrekken van de aanvullende verzekering wordt voor verzekeraars steeds minder aantrekkelijk aangezien steeds meer mensen maximaal gebruik maken van de polis die zij hebben ingekocht. In reactie daarop worden er allerlei regels en voorwaarden opgeheven om deze polis beperkt uit te kunnen keren zodat er geen verlies op wordt gedraaid. Verzekeraars geven aan dat de aanvullende verzekering zeer waarschijnlijk in de nabije toekomst zal veranderen van vorm of helemaal zal komen te vervallen.

Daarbij is niet goed transparant wat men inkoopt en wat er daadwerkelijk van wordt uitgekeerd. Zo kan het zijn dat iemand een ‘onbeperkt’ pakket voor fysiotherapie inkoopt en dat de fysiotherapeut een plafond krijgt opgelegd achter de schermen. Na 9 behandelingen wordt er dan niks of slechts een klein deel vergoed aan de fysiotherapeut. De huidige tarieven liggen al ver onder de kostprijs en vormen een bedreiging voor het voortbestaan van steeds meer fysiotherapiepraktijken. En dat terwijl fysiotherapie juist gericht is op het behoud van gezondheid en onnodige kosten voor ziekte voorkomt.

Wil je een meer bewuste keuze maken dit jaar? Kijk dan naar de mate van vrije keuze en de noodzaak van een aanvullende verzekering voor jouw eigen situatie. Voor aanvullende zorg kan je ook zelf betalen. Je bespaart poliskosten, hebt jouw budget in eigen hand en krijgt het zonder de voorwaarden van een zorgverzekeraar uitgekeerd. Bovendien, leiding hebben over je eigen gezondheid blijkt ook nog eens de grootste gezondheidsmakende factor die er is (M. Huber et al, 2017)!

In bijgevoegd plaatje in overzicht de zorgverzekeraars die bijdragen aan zorg zoals zorg bedoeld is.

Succes! Met je (vrije) keuze!

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

We spammen niet maar sturen je af en toe interessante informatie. En je kunt je op elk moment weer afmelden.

Nog meer inspiratie

Manuele therapie gevaarlijk? Nee (met nuance)

Manuele therapie als interventie wordt nogal eens geassocieerd met risico’s en gevaren op schade van bloedvaten als gevolg van manipulaties, in het bijzonder van de nek- en halswervelkolom. Dit betreft

Daarom. De paradox van gezondheid en ziekte  

 ‘Vrij bewegen met plezier’ – dat is de bedoeling en de missie in de Beweegruimte. Vanuit verbinding met jezelf en van daaruit verbonden met anderen om je heen. Een mens kan