Corona – Medicijn voor de Lange Termijn!

Corona heeft de focus verscherpt op de spilfunctie van ons immuunsysteem en onthult daarmee het duurzame medicijn van ziekten als gevolg van onze leefstijl. De acute bedreiging van het virus en de sluipmoordenaars in de vorm van chronische ziekten als gevolg van onze manier van leven hebben uiteindelijk veel gemeen.

In deze tijd waarin we allemaal de acute bedreiging voelen van een virus is er veel aandacht voor het immuunsysteem. (bio-)logisch! Want een sterk immuunsysteem houdt virussen buiten de deur of bevecht ze op snelle en efficiënte wijze. Dit lijkt het systeem wat op dit moment het verschil kan maken tussen gezond en ziek.

Alleen op dit moment?
Je voelt ‘m al aankomen, niet alleen op dit moment nee: Het immuunsysteem speelt ALTIJD een bepalende rol in hoe gezond we zijn en in hoe energiek we ons voelen. Overigens wel in samenwerking met alle andere systemen die ons ecosysteempje in balans houden ????.

De functie van het immuunsysteem is dat het ons beschermt tegen indringers van buitenaf. Bovendien zorgt het ervoor dat de cellen in ons systeem de juiste dingen blijven doen (dat ze niet te snel of de verkeerde kant op groeien enzo) en dat interne evenwichten geborgd blijven. Een fit immuunsysteem wordt al vroeg in ons leven gevormd: De darmbacteriën, ook wel het microbioom, zijn haar trainers en dus hoe rijker die darmflora hoe sterker ons leger.

Wanneer er een stress prikkel voorbij komt activeert dit ook altijd het immuunsysteem: Stress betekende evolutionair dat er wel eens gevochten of gevlucht zou kunnen gaan worden en daarbij kan verwonding een rol spelen. Goed dus om het leger direct te activeren en wat ontsteking aan te maken om de boel op te lappen als nodig. Wanneer de stressor is getackeld of uitgedoofd komt het immuunsysteem weer tot rust (het leger kan even op de stretcher in de barakken tot er een volgende melding komt) en kan er opbouw, herstel en reparatie worden verricht.

Wanneer ons stress-systeem echter langdurig wordt geactiveerd en daarmee het immuunsysteem dus ook actief blijft, ontsteken we voortdurend in meer of minder mate. Aanhoudende ontstekingsactiviteit maakt dat we op lange termijn onze gezondheid onbewust en met beetjes verliezen. Soms leidt het zelfs tot een patroon van ziekte in de vormen Diabetes Mellitus (2), hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, bepaalde soorten van kanker, en zelfs depressie.

Stress activeert ontsteking
Bij al deze uitingen van verloren gezondheid is de grote gemene deler de aanhoudend geactiveerde ontsteking en worden organen die niet bij vluchten of vechten betrokken zijn worden tijdelijk afgesloten van energie. Gezonde cellen en organen kunnen hierdoor op de lange termijn disfunctie laten zien.

Leven we wel bio-logisch?
De omgeving waarin we tegenwoordig leven matched niet meer met onze fabrieksinstelling en dat leidt tot stress in ons systeem. De way out, het omdraaien in de richting van gezondheid vergroten in plaats van verliezen, is ontstekingsregulatie: Wanneer we leven naar onze bio-logica rondt een geactiveerd immuunsysteem ontsteking zich weer helemaal af zoals het hoort. Hierdoor blijft er een gezonde energieverdeling en wisselen processen van afbraak en opbouw elkaar ritmisch af.

De Beweegruimte – Focus op gezond
Wil jij de veroorzaker zijn van jouw gezondheid en ben je benieuwd hoe je wel degelijk snel en gericht invloed hebt op de mate van jouw gezondheid? Volg dan eens een workshop of lezing en ontdek hoe je jouw gezondheid voldoende beweegruimte geeft!

Artikel:
https://nos.nl/l/2334347
https://nos.nl/l/2334416

Bronnen:
Gezond naar hondervijftien – Eric Claassen
Undo it – Dean & Ann Ornish
Oersterk – Richard de Leth
Leef als een beest – Wilma de Rek
Eet voor je leven – Susan Vroemen

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

We spammen niet maar sturen je af en toe interessante informatie. En je kunt je op elk moment weer afmelden.

Nog meer inspiratie

Manuele therapie gevaarlijk? Nee (met nuance)

Manuele therapie als interventie wordt nogal eens geassocieerd met risico’s en gevaren op schade van bloedvaten als gevolg van manipulaties, in het bijzonder van de nek- en halswervelkolom. Dit betreft

Daarom. De paradox van gezondheid en ziekte  

 ‘Vrij bewegen met plezier’ – dat is de bedoeling en de missie in de Beweegruimte. Vanuit verbinding met jezelf en van daaruit verbonden met anderen om je heen. Een mens kan