Dit zijn de schuifjes van jouw gezondheid!

Ons lichaam heeft het vermogen om zichzelf te reguleren en te herstellen. Het immuunsysteem (IS) speelt een grote rol in dit proces van zelfregulatie. Wanneer er (te) vaak of zelfs voortdurend stressprikkels uit onze omgeving op ons afkomen is het IS chronisch actief. Het maakt dan voortdurend (een beetje) ontsteking aan en raakt op den duur uitgeput.

Een fit IS gedraagt zich als blauwhelmen, peacekeepers: het bewaart de vrede en houdt ons gezond en weerbaar. Maar wanneer het IS structureel geen rust meer krijgt en constant actief is gaat het fouten maken en zich steeds meer gedragen als tijdens een oorlog: geprikkeld en agressief. De acute zaken gaan voor en de lange termijn gezondheid neemt af. Ze zou kunnen zeggen: het IS rukt constant uit om brandjes te blussen en raakt niet meer afgekoeld.

Dit overactieve en soms agressieve IS veroorzaakt verlies aan gezondheid en is de basis van vele Westerse ziekten zoals arthritis, auto-immuunziekten, maar ook depressie, hoge bloeddruk, chronische pijn en bepaalde vormen van kanker kunnen ontstaan als gevolg van chronische inflammatie = het voortdurend (over-)actieve immuunsysteem.

Er zijn gelukkig veel kansen om jouw gezondheidsschuiven de juiste kant op te duwen. In de richting van het tot rust komen van ontsteking en een uitgebalanceerd immuunsysteem zodat onze interne energieverdeling weer klopt en we onszelf (weer) kunnen helen en gezond kunnen zijn en blijven.

Beweging, voeding, mindset, maar ook ontspanning, natuur, ademhaling, koude, bioritme, zingeving (en meer) hebben een anti-inflammatoire werking en vergroten zo een juiste energieverdeling en veerkracht in jouw hele systeem. Ze neutraliseren a.h.w. de opgebouwde lading/ ‘’de brand’’ in ons lijf zodanig dat onze cellen weer goed en gericht kunnen functioneren. Ze kalmeren het immuunsysteem wat zich dan weer kan richten op de vrede bewaren in plaats van oorlog voeren.

In de Beweegruimte bepaal jij hoe (je) gezond (je) wilt zijn! We kijken breed naar gezondheid en hoe het ontstaat en delen onze kennis met je over de verschillende gezondheidsmakende factoren. Jij bepaalt vervolgens aan welke schuifjes jij nu wilt draaien.

Arts Peter Aelbrecht vertelt helder hoe we ons immuunsysteem goed kunnen ondersteunen om zo van binnenuit weerbaar en fit te zijn, minder kwetsbaar voor virussen.

 

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

top
X