Evolutie is baas – van bewust naar vitaal!

Ons immuunsysteem is een evolutionaire aanpassing/adaptatie op acute stress. Het zorgt ervoor dat we een verwonding of een bacterie of virus kunnen overleven. Zonder dit systeem zou je door een simpele snee in je vinger al kunnen overlijden.

Bij stress gaat ons daarom immuunsysteem altijd even aan. Dit is een koppeling die ontstaan is door de evolutie heen vanuit veiligheidsoogpunt en is tot op heden nog altijd jouw fabrieksinstelling. Maar wat nou als er langdurig stress is? En ook nog eens stress welke niet zo concreet is als een snee of een bacterie maar abstract, zoals de malende gedachtenstroom over de veranderende economische omstandigheden of de 1,5 meter samenleving? Gedachten zijn chemische boodschapjes en activeren ons stresssysteem en dus komt het immuunsysteem telkens weer in actie.

In bijgevoegd plaatje zie je welke processen een in actie gekomen immuunsysteem uitvoert. Bovenaan zie je de rustfase. Deze fase is erg belangrijk voor een gezond en veerkrachtig brein en lijf.

Een geactiveerd stress- en immuunsysteem ‘stelen’ namelijk voor korte tijd alle energie uit jouw organisatie. Overleven is immers prioriteit nummertje 1. Organen die niet van belang zijn voor overleven worden door middel van insulineresistentie tijdelijk afgesloten van de energievoorziening. Zo krijgen de organen die ervoor zorgen dat we het kunnen overleven  (spieren, brein, immuunsysteem) alle energie die op dat moment voorhanden is in de organisatie. Een super slimme oplossing voor als we acuut in gevaar zijn. Maar wanneer jouw stresssysteem voortdurend wordt geactiveerd, dan gaat deze energieverdeling tegen je werken en is er structureel minder energie voorhanden om veerkracht te vergroten en alle cellen in het lijf het juiste werk te blijven laten doen.

Wees je er dus bewust van dat jouw stresssysteem en daarmee jouw immuunsysteem geregeld helemaal tot rust kunnen komen. Om zo hun werk goed en adequaat te kunnen blijven uitvoeren.

Dus: wil je jouw gezondheid & veerkracht behouden of vergroten, zorg dan goed voor je immuunsysteem ????????????! Nieuwsgierig? In de workshop Positieve Gezondheid krijg je kennis over jouw bio-logica in relatie tot gezondheidsbevordering, ga je aan de slag met Jouw Positieve Gezondheid en ervaar je de herstellende werking van natuur op jouw zenuwstelsel en immuunsysteem.

Bronnen:
Oersterk – Richard de Leth
Eten voor je leven – Susan Vroemen
Undo it! – Dean Ornish

Bijgevoegd plaatje komt uit een artikel uit Frontiers in Immunology en vind je hier:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2016.00587/full

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

We spammen niet maar sturen je af en toe interessante informatie. En je kunt je op elk moment weer afmelden.

Nog meer inspiratie

Manuele therapie gevaarlijk? Nee (met nuance)

Manuele therapie als interventie wordt nogal eens geassocieerd met risico’s en gevaren op schade van bloedvaten als gevolg van manipulaties, in het bijzonder van de nek- en halswervelkolom. Dit betreft

Daarom. De paradox van gezondheid en ziekte  

 ‘Vrij bewegen met plezier’ – dat is de bedoeling en de missie in de Beweegruimte. Vanuit verbinding met jezelf en van daaruit verbonden met anderen om je heen. Een mens kan