Het teken op Veilig: van DIM naar SIM

Ons brein bepaalt of iets gevaarlijk (Dangerous) is of veilig (Safe) en beschermt ons in het geval van gevaar. Het stuurt ons in een andere (minder gevaarlijke) richting door middel van o.a. pijn, moeheid, duizeligheid, prikkelbaarheid en andere ongemakken. In de hoop dat hiermee veiligheid en evenwicht wordt hervonden. Het is de belangrijkste en meest oude functie van het brein: ons beschermen en ervoor zorgen dat we het overleven.

Het ontrafelen en vermijden van gevaar is een onbegonnen zaak. In veel gevallen weten we niet eens bewust welke signalen het brein meeneemt in deze weging. Een binnenwandelend virus wordt herkend en om zeep geholpen zonder dat we er erg in hebben en ingesleten gedragspatronen gaan aan ons ‘zicht’ voorbij. Gevaar bestrijden en bepaald gedrag vermijden in de hoop van pijn of ander ongemak af te komen lijken dus een doodlopende weg.

Wel een goed idee en zeer gericht is om het teken ‘veiligheid’ regelmatig op aan te zetten. Het brein gaat dan direct in de herstel- en opbouwmodus. Stofjes als serotonine en dopamine zorgen ervoor dat we ons relaxed en weer onszelf voelen. Vol van zin en vol van vertrouwen.

Het brein ontvangt niet alleen vanuit het fysieke lichaam informatie. Ook onze gedachten wegen mee in of een situatie uiteindelijk als veilig of als gevaarlijk wordt gemarkeerd. En daar hebben we wel degelijk invloed op.

Wanneer pijn regelmatig in een zelfde regio aanwezig is, kan het teken Onveilig vaker worden afgespeeld. Zo kan het zijn dat iemand die zich (bewust dan wel onbewust) bedenkt ”oh nee als die hoofdpijn maar niet komt vanavond nu ik net naar dat feest wil”, daarmee het programma Onveilig als het ware zelf opstart. Je stopt een kwartje in de jukebox voor de plaat waarvan je niet wilt dat hij gedraaid wordt. De kans dat de hoofdpijn opkomt neemt toe. Ook vanuit gedachten kan je het teken op Veilig zetten dus: de juiste muziek laten draaien!

Maak Veiligheidsboodschapjes aan (SIM=Savety in Me) en onderbreek vanuit je bewuste zijn de Gevaren boodschappen (DIM=Danger in Me).

In de blog ”Spaar jij al gezondheid?” staan meer weetjes om de kans op het teken Veilig te laten toenemen.

Bron: Explain Pain Supercharged, Butler, Moseley

Geef een reactie

Your email address will not be published.

top