Leef in jouw Groen!

Het eerste station in de richting van al je gezondheid is… bewustzijn. Of eigenlijk beweegruimte, om bewust-zijn de ruimte te geven om te kunnen bewegen ????.

Ik denk dat er een enorm collectief onbewustzijn heerst over de mogelijkheden die er zijn ten aanzien van het leven van al onze gezondheid. Niet ziek zijn of geen klachten hebben betekent niet automatisch dat je al je gezondheid leeft of deze op het juiste peil houdt. Ik denk dat we met een grote groep in oranje en richting rood bewegen in plaats van in en naar het groen. Simpelweg omdat we niet volledig zijn geïnformeerd over de zaken van waaruit onze gezondheid voortkomt en ont-staat. Een wereld te winnen dus!!

Vaak hoor ik in de spreekkamer dingen als “bewegen doe ik genoeg, ik ga 3x per week naar de sportschool, dus daar ligt het niet aan.” Maar hoeveel uren zit deze persoon op een dag en ervaart hij of zij stress en spanning op het werk of thuis… Drie uren per week in de sportschool kunnen soms zonder dat we er erg in hebben in perspectief een druppel op een gloeiende plaat zijn.

Of: “ik eet al heel gezond, ik drink de hele dag door water, snoep bijna niet en eet zes kleine porties op een dag, dat is goed voor mij zei de diëtiste.” Terwijl ons systeem er juist op is ingericht om af en toe een tekort te hebben en daardoor juist overgaat tot de energiezuinige brandstof vet. Telkens wanneer we iets in onze mond stoppen (ja ook bij alleen water) gaat ons stress- en immuunsysteem aan om te scannen of het oké is wat er binnenkomt.. Dit vraagt bakken met energie (en insuline) met alle gevolgen van dien..

En waarom zetten we onze kinderen uren op een stoel tijdens het maken van tests terwijl we willen dat ze zich kunnen ontwikkelen? Het is al lang wetenschappelijk onderbouwd dat we oneindig creatief zijn en onze emoties het best kunnen kanaliseren wanneer we in beweging zijn!

Echte ontspanning, van waaruit we kunnen herstellen, groeien en ont-wikkelen komt bovendien niet voort uit onderuit hangen op de bank voor de tv of een goed gesprek in de kroeg. Hoewel dat overigens prima bijdraagt aan gezondheid ????! Diepe ontspanning vraagt om je hele aandacht. Zoals dat gebeurt wanneer je je ademhaling observeert, alleen door het bos wandelt, of iets anders doet dat jouw bewust-zijn activeert.

Wakker worden dus, voor al jouw groen: samen gezondheid creëren, met beweegruimte als basisvoorwaarde: Bewust-zijn, kennis hebben van de kernprincipes over beweging, voeding en mindset en dan vanuit vrije wil in beweging komen vanuit jouw waarden, dat zijn de middelen die je naar groen brengen.

En of je nou in een koude bad wilt springen, overnight fasting wilt uitproberen, gaat bewegen voorafgaand aan het eten, of de voordelen wilt ervaren van dagelijks mediteren.. Het zijn allemaal uitstroomvormen van datzelfde principe en uitgangspunt: een juiste energieverdeling, inflammatie en anti-inflammatie in balans. Ons natuurlijke ritme weer opzoeken, ervoor zorgen dat we in flow zijn. Dat is ons groen, het kan soms zelfs ziekte draaien en je voelt je fris en vol van zin. Dan huppel je net als een kind door de dag, wil je graag nieuwe dingen uitproberen, ervaar je zelf-vertrouwen en laat je los wat niet (meer) bij jou past. Dan LEEF je in plaats van dat je over-leeft

Erik Scherder legt op aanstekelijke en enthousiaste wijze de voordelen uit van bewegen in relatie tot het reguleren van onze natuurlijke lichaamsfuncties:

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

We spammen niet maar sturen je af en toe interessante informatie. En je kunt je op elk moment weer afmelden.

Nog meer inspiratie

Manuele therapie gevaarlijk? Nee (met nuance)

Manuele therapie als interventie wordt nogal eens geassocieerd met risico’s en gevaren op schade van bloedvaten als gevolg van manipulaties, in het bijzonder van de nek- en halswervelkolom. Dit betreft

Daarom. De paradox van gezondheid en ziekte  

 ‘Vrij bewegen met plezier’ – dat is de bedoeling en de missie in de Beweegruimte. Vanuit verbinding met jezelf en van daaruit verbonden met anderen om je heen. Een mens kan