Manuele therapie gevaarlijk? Nee (met nuance)

Manuele therapie als interventie wordt nogal eens geassocieerd met risico’s en gevaren op schade van bloedvaten als gevolg van manipulaties, in het bijzonder van de nek- en halswervelkolom. Dit betreft vooral de zgn ‘high velocity thrust’ technieken die ook chiropraktoren tijdens hun interventie inzetten.

Klein risico – grote impact
De realiteit is dat de negatieve bijwerkingen door manuele therapie zeer laag en epidemiologisch zelfs verwaarloosbaar klein zijn: 0,005%!
Echter een kleine risico met een grote impact moet wel degelijk serieus worden genomen.

Het behoeft uitleg en nuance over hoe de vooraf kansen op complicaties van manuele therapie bij de persoon in kwestie goed kunnen worden ingeschat, zodat wanneer therapeut en de goed geïnformeerde patiënt besluiten tot de interventie, deze veilig en verantwoord is en de voordelen oplevert waarvoor je haar in de eerste plaats inzet.

Nuance in de kansen
De risico’s die er zijn liggen niet zo zeer in de keuze van interventie maar veel meer op het gebied van aanleg en kwaliteit van de bloedvatbinnenwanden en zijn dus persoonsafhankelijk. Luisteren en kijken naar degene die voor je zit is dus van essentieel en vitaal belang!
De familieanamnese, voorgeschiedenis wb trauma en medicatiegebruik uitvragen zijn daar o.a. onderdeel van.

Milde manipulaties
Naast high velocity thrust technieken heeft de manueel therapeut nog keuze uit tal van andere mobilisatietechnieken. Mulligan- en Maitland technieken zijn over het algemeen minder intensief, functioneel en beogen hetzelfde effect namelijk het via modulerende input komen tot een weer natuurlijke zelfregulerende output (bewegen zonder restricties en of pijn).

Kennis en patiënt-waarden samenbrengen
De manueel therapeut is een gezondheidsprofessioneel die breed is opgeleid, kennis en kunde heeft van de anatomie, fysiologie en pathofysiologie van de wervelkolom, de gewrichten erom heen en van de organisatie binnen het centraal zenuwstelsel.

In het klinisch redeneerproces houdt de manueel therapeut rekening met persoonlijke factoren die als contra-indicatie kunnen gelden voor het inzetten van bepaalde interventies. Samen met de patiënt bekijkt de manueel therapeut wat op dit moment nodig is in de context van de betreffende persoon om weer te komen tot beperkingsvrij bewegen zonder pijn.

Roger Kerry is professor aan de Universiteit van Nottingham UK en wereldwijd een alom bekend en gerenommeerd onderzoeker en docent speciaal op dit gebied. In dit interview vertelt hij hoe het echt zit en wat je als professional met een zorgvuldige anamnese concreet aan risicoschatting en preventie kunt doen. Zodat manipuleren veilig, verantwoord en effectief is.

Klik op het plaatje en krijg toegang tot het artikel.

Stop freaking out about CAD?

 

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

We spammen niet maar sturen je af en toe interessante informatie. En je kunt je op elk moment weer afmelden.

Nog meer inspiratie

Daarom. De paradox van gezondheid en ziekte  

 ‘Vrij bewegen met plezier’ – dat is de bedoeling en de missie in de Beweegruimte. Vanuit verbinding met jezelf en van daaruit verbonden met anderen om je heen. Een mens kan

Beweegruimte in nek en schouders

In deze vlog leg ik je de reden uit van gespannen spieren en hoe je ze kunt bevrijden van hun (langdurige) spanning. Ik laat praktische oefeningen zien voor een soepele