Plug in! Hoe laad je gezondheid op?!

Van de Westerse ziekten is zo’n 95% beïnvloedbaar door leefstijl: Dit is een enorme kans! Denk hierbij aan hart- en vaatziekten, verkregen suikerziekte, auto-immuundysfunctie, maar ook bepaalde vormen van kanker.

Wanneer iemand op een bepaald moment een dergelijke diagnose krijgt, betekent dit in de meeste gevallen dat er een periode lang met kleine stapjes gezondheid verloren is gegaan. Net zo lang totdat het punt is bereikt waarop de dokter een patroon van ziekte herkent. Er moeten dan vaak forse bestrijdingsmiddelen worden ingezet om weg te komen van ziekte. En dat is goed op dat moment. Tegelijkertijd kan je je afvragen: waarom niet elke dag met kleine stapjes bewegen in de richting van steeds wat meer gezondheid: gezondheid opladen zogezegd. Dit kan zowel in het geval van ziekte als op een willekeurig moment in jouw leven, waarbij je er feitelijk voor zorgt dat jouw gezond-zijn niet verloren gaat en je dus verder wegblijft van welvaartsziekten. Is jouw manier van leven gezondheidsbevorderend? Of probeer je weg te komen van ziekte? Plug jij wel regelmatig in, je legt je telefoon toch ook op de lader ;-)?

Een paar gerichte oplaad-weetjes:
> Bij langer dan 30 minuten achter elkaar zitten gaat ons stresssysteem aan en wordt het immuunsysteem geactiveerd. Sta dus tijdig op en beweeg divers. Het liefst buiten in de natuur.
> Eet zoals de natuur het heeft bedoeld: onbewerkt, maximaal 3x daags, en geniet!
>Herken stress tijdig en kom weer in het hier en nu. Dit herstelt de balans tussen in- en ontspanning. Het gevoel van dankbaarheid bedient onze ‘uit-knop’ waarmee we het systeem in rust brengen, voor opbouw- en herstelwerkzaamheden.
>Versterk jouw autonome zenuwstelsel en immuunsysteem met dagelijks een koude douche en doe regelmatig ademhalingsoefeningen.

Zit er iets tussen voor je op de weg van behouden van gezondheid?
De belangrijkste vraag is dan: wat doe jij morgen anders?

In de Beweegruimte kijken we breed naar het fenomeen gezond-zijn. Vind je het leuk om eens te sparren over de mogelijkheden die er zijn voor jou op de weg van behoud en (tijdig) opladen van gezondheid, neem gerust contact met ons op!

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

We spammen niet maar sturen je af en toe interessante informatie. En je kunt je op elk moment weer afmelden.

Nog meer inspiratie

Manuele therapie gevaarlijk? Nee (met nuance)

Manuele therapie als interventie wordt nogal eens geassocieerd met risico’s en gevaren op schade van bloedvaten als gevolg van manipulaties, in het bijzonder van de nek- en halswervelkolom. Dit betreft

Daarom. De paradox van gezondheid en ziekte  

 ‘Vrij bewegen met plezier’ – dat is de bedoeling en de missie in de Beweegruimte. Vanuit verbinding met jezelf en van daaruit verbonden met anderen om je heen. Een mens kan