Vrij bewegen met Plezier!

Een orka in gevangenschap krijgt een slap- en opzij hangende vin. De vin heeft vrijheid in bewegen nodig om fier sterk rechtop te kunnen blijven staan. De bron, de oorzaak van gezondheid komt letterlijk voort uit vrij bewegen met plezier!

Bij mensen werkt het net zo! De ‘slappe vin’ bij de mens in (leefstijl) gevangenschap zien we terug in veel welvaartsziekten waarbij een disbalans in het reguleren van ontsteking de grote gemene deler lijkt te zijn: in onze beweging, voeding, zingeving, ontspanning en mindset kunnen we onszelf vastzetten en beknellen of hebben we de keuze tot vrij bewegen, groei en (talent-)ontwikkeling.

Gezondheid kan je leren! Het is een vaardigheid. Je kunt je eigen fysiologie direct ten goede beïnvloeden en upgraden. Veerkracht en flexibiliteit ontstaan op drie niveau’s: metabole flexibiliteit, immunologische flexibiliteit en psychologische flexibiliteit. Deze drie beïnvloeden elkaar heen en weer. Zorg je dus goed voor je cellen dan heb je een scherp en alert immuunsysteem en voel je je gemakkelijk blij en tevreden. Hoe meer veerkracht hoe gemakkelijker we kunnen reageren en ons aanpassen op dat waar het leven mee komt. We kunnen onze primitieve overlevingsstaat overstijgen en onze echte gezonde levenskracht voor ons laten werken. Cool he?!

In de Beweegruimte is de gezamenlijke richting gezondheidsbevordering: het realiseren en leven van al je gezondheid. We delen onze kennis en deskundigheid met je op de gebieden beweging, voeding en mindset waarmee je weerbaarder wordt en je energiek voelt en vitaal. Vanuit kennis en beweegruimte kan je kiezen welke vaardigheden je nodig hebt en je leuk vindt om te ontdekken en te experimenteren hoe het goed past bij jou.

Samen meer gezonder vanuit vrij bewegen met plezier – gaan voor een sterke vin, dat is de bedoeling!

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

We spammen niet maar sturen je af en toe interessante informatie. En je kunt je op elk moment weer afmelden.

Nog meer inspiratie

Manuele therapie gevaarlijk? Nee (met nuance)

Manuele therapie als interventie wordt nogal eens geassocieerd met risico’s en gevaren op schade van bloedvaten als gevolg van manipulaties, in het bijzonder van de nek- en halswervelkolom. Dit betreft

Daarom. De paradox van gezondheid en ziekte  

 ‘Vrij bewegen met plezier’ – dat is de bedoeling en de missie in de Beweegruimte. Vanuit verbinding met jezelf en van daaruit verbonden met anderen om je heen. Een mens kan