Polis-jungle: Hoe kies je jouw zorgverzekeraar voor het nieuwe jaar?

In de paar weken die nog over zijn (t/m 31 december) om van zorgverzekeraar te wisselen is het natuurlijk onmogelijk om een uitgebreid onderzoek van alle polissen te doen. Als je dat al zou willen..

Regelmatig krijg ik vragen over de meest verstandige keuze hierin. Dat is niet gemakkelijk gezien het groot aantal polissen in omloop in Nederland (zo’n 60.000) en de uiteenlopende situaties van personen en gezinnen. Toch kan ik er wel iets van zeggen. Op deze zaken kan je letten: Heb je vrije keuze bij jouw zorgverzekeraar? Behoort een restitutiepolis tot de mogelijkheden (versus een naturapolis)? En is een aanvullende verzekering nog wel voordelig voor jouw/jullie situatie? In deze blog licht ik dit kort toe.

Een ‘vrije keuze zorgverzekeraar’ houdt meer rekening met het proces van samenwerken tussen hulpvrager en zorgverlener en laat zien vertrouwen te hebben in het juiste in de zorg. Dit betekent bijvoorbeeld dat er minder verplichtingen zijn ten aanzien van administratieve lasten zodat er meer tijd overblijft voor het proces van jouw herstel en dat je keuze hebt naar welke fysiotherapeut of zorgverlener jij wilt gaan. Ook als deze geen contract heeft met de zorgverzekeraar. Bekijk hiervoor de restitutiepolissen.

Het verstrekken van de aanvullende verzekering wordt voor verzekeraars steeds minder aantrekkelijk aangezien steeds meer mensen maximaal gebruik maken van de polis die zij hebben ingekocht. In reactie daarop worden er allerlei regels en voorwaarden bedacht om deze polis beperkt uit te kunnen keren zodat er geen verlies op wordt gedraaid. Verzekeraars geven aan dat de aanvullende verzekering zeer waarschijnlijk in de nabije toekomst zal veranderen van vorm of helemaal zal komen te vervallen.

Daarbij is niet goed transparant wat men inkoopt en wat er daadwerkelijk van wordt uitgekeerd. Zo kan het zijn dat je een ‘onbeperkt’ pakket voor fysiotherapie inkoopt en dat jouw fysiotherapeut een plafond krijgt opgelegd achter de schermen. Na een bepaald aantal behandelingen wordt er dan niks of slechts een klein deel vergoed aan de gecontracteerde fysiotherapeut.

# Marktwerking en zorg
De huidige tarieven liggen al ver onder de kostprijs en vormen een bedreiging voor het voortbestaan van steeds meer fysiotherapiepraktijken. En dat terwijl fysiotherapie juist gericht is op het behoud van gezondheid en onnodige kosten voor ziekte voorkomt. We staan voor het goede in de zorg en werken daarom in de Beweegruimte bewust contractvrij. Zorgverzekeraars maken het voor zorgverleners de laatste jaren echter steeds moeilijker om geen contract af te sluiten, om zo veel invloed te kunnen hebben op de tarieven.

Bovendien lijkt het misverstand gevoed te worden dat het hebben van een contract met zorgverzekeraars en kwaliteit van zorg iets met elkaar te maken zouden hebben. Kwaliteit van zorg wordt echter geborgd door de beroepsgroep zelf vanuit een belangenloze beroepsvereniging, terwijl zorgverzekeraars de opdracht van de Overheid hebben gekregen om zinnige en zuinige zorg te bekostigen. Het ”kosten-effectieve” aspect is echter doorgeslagen en het toepassen van marktwerking in de zorg is niet voorwaardelijk gebleken in het voorzien van gezondheid; de werkelijke bedoeling van ”gezondheids-zorg”.

Bewust kiezen maakt gezond
Wil je een meer bewuste keuze maken dit jaar? Kijk dan of vrije keuze hoog in het vaandel staat bij de betreffende zorgverzekeraar, bekijk de voorwaarden van een restitutiepolis en naar de noodzaak van een aanvullende verzekering voor jouw/jullie eigen situatie. Voor aanvullende zorg kan je ook zelf betalen. Je bespaart poliskosten en hebt jouw budget in eigen hand. Bovendien, leiding hebben over je eigen gezondheid blijkt ook nog eens de grootste gezondheidsmakende factor die er is (M. Huber et al, 2017)! Zo draag je bij aan de bedoeling van het goede in de zorg EN tegelijk aan je eigen vitaliteit!

 

Succes! Met je (vrije) keuze!

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

We spammen niet maar sturen je af en toe interessante informatie. En je kunt je op elk moment weer afmelden.

Nog meer inspiratie

De Beweegruimte Veerkracht Academie

Down stream én up stream In onze cultuur nemen we gezondheid vaak voor lief, totdat we het verliezen en een klacht zich aandient. Die bestrijden